Dekoracije – transformirajte svoju štampu tehnologijom digitalnih premaza

Zašto su čulni doživljaji komercijalno primamljivi

Obogatite osjetilni doživljaj svoje poruke. Nećete požaliti.


„Taktilna tehnologija“ omogućava simuliranje dodira u digitalnom okruženju, a današnji najuspješniji komercijalni štampači već unapređuju usluge putem tehnologije za pružanje atraktivnijeg, kreativnog iskustva. MGI donosi revolucionaran novi pristup taktilnoj tehnologiji, „tehnologiju digitalnih premaza“, koja taktilni pristup potencijalnim klijentima pakuje u posve novo komercijalno ruho.

Brojni pružaoci usluga štampanja – ofsetnog i digitalnog – danas pružaju „jednostavno štampanje” kao standardnu uslugu. Međutim, akteri na tržištu s vizijom nastoje obogatiti i unaprijediti svoj proizvod kreiranjem novog, atraktivnijeg postupka štampanja. Uvijek je bilo moguće kreirati posebne efekte poput lokaliziranog sjaja, 3D štampe i metalik, blistavog izgleda. Međutim, ti postupci u kombinaciji s konvencionalnim produkcijskim metodama često su bili nedjelotvorni i dugotrajni – što ih je činilo praktički neprovedivim, naročito kod manjih zadataka s kraćim rokovima. Danas zahvaljujući novoj tehnologiji digitalnih premaza ugledne francuske kompanije i strateškog partnera MGI, Konica Minolta uvodi revoluciju u sektor za pružaoce usluga koji direktnim klijentima i krajnjim korisnicima žele ponuditi nešto posebno (i pritom povećati svoju dobit).


Nova tehnologija 

Nova tehnologija omogućava lokalizirano štampanje posebnim premazima, isticanje definiranih područja i dodavanje 3D efekata za klijente – za kreiranje sasvim drugačijeg, taktilnog iskustva i živopisnog štampanog proizvoda uz koji će se naziv i reputacija vaše kompanije izdvojiti u konkurenciji konvencionalnih štamparija. Digitalna tehnologija MGI štampane zadatke pretvara u spektakularne i neodoljive proizvode koji će zaokupiti i zadržati pažnju vaših klijenata – a zatim i njihovih.


Tehnologija digitalnih premaza savršeno je prilagođena širokom rasponu različitih primjena – od knjiga do ekskluzivnih vizitkarti, vrhunskih pozivnica, ambalaže, materijala za prodavnice i više. Nudi neprikosnoven skup funkcija uključujući skener čitavih stranica, izuzetnu produktivnost uz štampanje u jednom prolazu, jednostavnost upotrebe i više te čitavo komercijalno iskustvo čini ugodnijim za neposredne klijente. (Zbog čega će za njega biti spremni platiti više.)
Tržište štampanja se brzo razvija. Proizvodi slični onima koji već postoje na tržištu više ne donose veliku dobit. Upravo zbog toga akteri na tržištu s vizijom trenutno ulažu u tehnologiju digitalnih premaza, novu tehniku za uljepšavanje štampanih materijala koja omogućava nove nivoe kreativnosti, diferencijaciju proizvoda, a klijentima nudi atraktivniji i dojmljiviji proizvod – istovremeno čineći postupak štampanja profitabilnijim za sve učesnike u procesu.


TEHNOLOGIJA MGI JETVARNISH 3D pomoći će vam da privučete nove klijente i iskoristite unosne tržišne prilike zato što klijentima pruža izuzetno precizne lokalizirane premaze, a vama omogućava upravljanje digitalnim ili ofsetnim originalima u velikim ili malim serijama, pa čak i mogućnost variranja debljine premaza za postizanje atraktivne štampe opipljive dubine i snažniji komunikacijski učinak. Ta nova i uzbudljiva tehnologija zanimljiva je svim pružaocima usluga štampanja koji koriste tonere, ofsetne ili štamparske sisteme, a korisnicima omogućava veću kreativnost u širokom rasponu primjena. 


Koje su tačno  tehnike za uljepšavanje štampe – i kakvu korist pružaju mojoj kompaniji?

Štampanje može biti samo tinta na papiru, proizvodu ili naljepnici, ali dekoracija je transformira u taktilno iskustvo – dajući vam prednost u odnosu na konkurenciju. Ako klijenti mogu „osjetiti“ reljefne riječi na ambalaži, raste vjerojatnost da će ju htjeti dotaknuti, a još više da će takav proizvod i kupiti. Uljepšavanja se mogu dodavati linijski, na odabrane digitalne produkcijske štamparske mašine i vanmrežno, putem namjenskih rješenja za poboljšavanje štampe.


Uljepšavanje štampe – završni dodir zbog kojega ćete se vi, vaši klijenti i njihovi kupci osjećati  dobro

S obzirom na te procjene, pružaoci usluga štampanja i oglašavači sve više tragaju za tim spektakularnim efektima kojima će svoje proizvode učiniti drugačijima od konkurentskih i dodati „opipljivu“ vrijednost odštampanom materijalu. Procesi komercijalizacije utiču na mnoge proizvode, a dekoracije pomažu svim proizvodima da se istaknu među konkurencijom, ali i da se suprotstave opadanju cijena. Dekoracije smo u prošlosti nalazili samo u vrhunskim proizvodima; međutim, danas se učinci pokazuju u ličnoj i njezi kose, kod prodaje hrane i konfekcije, kozmetičkih proizvoda i u brojnim drugim sektorima. 

„Ako je dodirnem, moram je imati”

„Ako je dodirnem, moram je imati”

Taktilni osjeti

Pokazalo se kako dodirivanje proizvoda povećava naklonost i vjerovatnoću kupovine te kako povećava sigurnost pri ocjenjivanju tih proizvoda, kažu Joann Peck i Jennifer Wiggins.


„Taktilni elementi ambalaže doprinose ukupnom dojmu robne marke”

Uzimajući to u obzir, predstavili smo nove tehnologije štampe s taktilnim efektima koje potiču kupce na dodirivanje.
Neki dokazi sugeriraju kako taktilni elementi ambalaže proizvoda mogu doprinijeti ukupnom dojmu o robnoj marki. Najnovije istraživanje upućuje na to da, što se duže pojedinci fokusiraju na proizvod, raste vjerovatnoća kako će ga odabrati i bolje ga ocijeniti s obzirom na to koliko im se sviđa. Ako proizvodi vizuelno privlače pažnju, raste vjerovatnoća od dodirivanja; a one proizvode koje dotaknu, kupci češće kupuju.


„Upečatljiva ambalaža za privlačenje pažnje kupaca”

S obzirom na raznovrsnost proizvoda u današnjim prodavnicama, vlasnici robnih marki moraju se pobrinuti da njihovi proizvodi odskaču od konkurentskih. Posljedično, ambalaža prvo mora privući pažnju kupca. Joann Peck i Jennifer Wiggins tvrde kako ambalaža proizvoda koja je zanimljiva na dodir može povećati prodaju proizvoda čak i kad mogućnost dodirivanja ne pruža dodatne informacije o svojstvima proizvoda. 

(Izvor: Joann Peck & Jennifer Wiggins; It Just Feels Good: Customers' Affective Response to Touch and Its Influence on Persuation; Aradhna Krishna, Luca Cian, Nilüfer Z. Aydınoglu ; "Sensory Aspects of package design"; 2017)


Kada kupac fizički doživi i dodirne efekte poput lokaliziranih reljefnih UV premaza, čini se kako ga automatski pridobivaju. To je dobra vijest za sve.


Taktilni osjeti potiču impulzivne kupovine

Prema drugom istraživanju, „The Effect of Mere Touch on Perceived Ownership” (Učinak dodira na percepciju vlasništva), koje su proveli Peck i Suzanne B. Shu 2013. godine, pokazalo se kako kombinacija čula vida i dodira pojačava psihološki osjećaj vlasništva i vrednovanja u odnosu na isključivo čulo vida za 22 %, odnosno 24 %. Drugo istraživanje iz 2017., „Sensory Aspect of Package Design” (Čulni aspekt dizajna ambalaže), čiji su autori Aradhna Krishna, Luca Cian i Nilüfer Z. Aydinoglu, zaključuje kako ambalaža obložena folijom povećava stopu privlačnosti za do 2,5 puta.Neizravne prednosti tehnika za dekoraciju štampe za vas kao pružaoca usluga štampanja

Nove tehnike za dokoraciju i tehnologije digitalnih premaza, poput lokaliziranog premazivanja digitalno odštampanih materijala, naglašavaju definirana područja i dodaju 3D efekte, ali i potiču štamparije na dodatni nivo kreativnosti – koju u konačnici mogu i više naplatiti. Odštampanom materijalu možete dodati 3D premaz i laminirati ga, čime ćete standardnu štampu pretvoriti u vrhunski proizvod. Klijenti znaju cijeniti takav inovativan pristup, a i spremni su za njega dodatno platiti. U istraživanju „Beyond CMYK: The Use of Special Effects in Digital Printing, Keypoint Intelligence” (Nakon CMYK: Upotreba posebnih efekata u digitalnoj štampi, Keypoint Intelligence) iz 2016. godine, štamparijama je postavljeno sljedeće pitanje: „U odnosu na digitalni CMYK, što podrazumijeva samo štampanje, koliko više, u postocima, možete naplatiti poboljšanu štampu?” Evropski kupci naznačili su kako su za digitalno poboljšanu štampu u odnosu na isključivo CMYK spremni platiti do 89 % više. Kupci su najspremniji bili platiti više za teksture (do 89 %), laminaciju (82 %) i metalik efekte (51 %) izrađene upotrebom nove tehnologije. Ispitanici koji su odgovorili da su zaračunavali 50 % ili više u odnosu na cijenu standardne štampe najviše su istaknuli posebne boje (28 %), folije (28 %) i teksturirane dorade (27 %). 
Od pridobivanja pažnje u prodavnicama do naplaćivanja većih cijena kompanijama za oglašavanje proizvoda, dekoracije u svakom slučaju štamparijama donose korist. 


Kompanija MGI je od ulaska u sektor osigurala dostupnost uljepšavanja štampe za sve, a ne samo za najvrjednije projekte. MGI serije JETvarnish 3D pruža dinamična obogaćenja za digitalnu i ofsetnu štampu, uz jedinstvene tintne primjene 3D premaza i laminiranih tekstura. Štampa se koristi u atraktivnim i dopadljivim primjenama uključujući dizajn interijera, kataloge proizvoda i brošure u sektoru turizma i putovanja, jelovnike i gastronomske ponude, luksuzne odjeljke potrošačke robe, promotivne materijale i oglase u marketinškim kampanjama te brojne druge sektore. 


Želite li biti među predvodnicima štamparskog sektora, treba vam tehnologija digitalnih premaza. Možda se pitate – šta je sljedeće? Kojem će se od naših čula tehnologija okrenuti u budućnosti? Hoće li nove metode štampanja možda na neki način simulirati zvuk valova koji se nježno odbijaju od obale u turističkim brošurama ili pak  miris ukusnog obroka s jelovnika? Da, to zvuči nemoguće – ali isto su govorili i za taktilno štampanje.


Želite li popričati s nekim od naših stručnjaka o tome kako tehnologija digitalnih premaza kompanije MGI može  vašu kompaniju učiniti profitabilnijom? 

MGI nudi široku lepezu premaza koja će vam donijeti sve prednosti dekoracija preko noći i povećati vaše marže jednim potezom. Ako želite saznati više o ulaganju u budućnost štampanja uz pomoć naših revolucionarnih tehnika za dekoraciju – i pritom možda testirati dio našeg hardvera – kliknite na Kontakt i javit ćemo vam se direktno!

Uljepšavanje štampe

Uljepšavanje štampe

Kombinirajte kreativnost s funkcionalnošću i profitabilnošću

 TEHNOLOGIJOM PREMAZA MGI JETVARNISH 3D svojim klijentima možete ponuditi vrhunsku, ekonomičnu novu metodu izvanmrežne primjene lokaliziranih UV premaza za sve digitalno odštampane materijale, isticanje definiranih područja i dodavanje spektakularnih 3D reljefnih efekata, za postizanje slike vrhunskog izgleda. Time postižete živopisno, taktilno iskustvo za koje će vaši klijenti rado platiti više – kombiniranjem s linijskim modulom za laminiranje postići ćete još glamurozniji završni izgled – savršeno za male i srednje velike projekte! 

Hardware
hardware icon
Tehnologija MGI JETvarnish 3D

Ova lokalizirana UV tehnologija omogućava vam nadogradnju usluga uz povećanje njihove kvalitete i diferencijacije te predstavlja idealno rješenje za ofsetnu i digitalnu štampu. Inovativni novi sistemi dizajnirani su tako da rastu s vašom kompanijom, a brojne dodatne funkcije vašu investiciju će učiniti savršenim dodatkom postojećem produkcijskom okruženju.

Software
software icon
Softverski proizvodi kompanije Konica Minolta

Istražite bezbrojne različite načine na koje softverski proizvodi kompanije Konica Minolta mogu unaprijediti vaše operacije. Konica Minolta rješava probleme vaše kompanije, uklapa se u različite stilove rada i nudi softverska rješenja koja odgovaraju na potrebe vaše branše. Uz davanje prioriteta vašim potrebama u svakom trenutku, Konica Minolta zadovoljava softverske zahtjeve čak i najzahtjevnijih globalnih organizacija. Korištenjem sistema možete kontrolirati troškove svih štampanih ili kopiranih izlaznih materijala, kreirati napredne sigurnosne mjere kako biste se pobrinuli da povjerljivi dokumenti ne padnu u neovlaštene ruke i još puno toga.

Usluge
service icon
Uvijek vama na usluzi

Naše iskusno i stručno specijalizirano osoblje će odgovoriti na sva vaša pitanja i pokazati vam kako da koristite proizvod. Naše službe djeluju u vašu korist, u okviru sistema podrške koji je dizajniran tako da vi i vaša kompaniji u potpunosti iskoristite sve prednosti naših rješenja. Nudimo cijeli spektar različitih usluga, uključujući optimizirane usluge štampanja uz kombiniranje vaših konsultantskih aktivnosti; implementaciju hardvera i softvera; upravljanje tôkom rada kako biste smanjili trošenje dokumenata; te pametne sigurnosne usluge kako biste održali bezbjednost poslovanja.

MGI rješenja digitalnih premaza kompanije Konica Minolta će vam pomoći da svojim klijentima ponudite profitabilne nove proizvode i usluge, skuplje prodate svakodnevnu štampu i povećate marže. Taj postupak štampanja pomaže u personalizaciji i privlačenju novih klijenata, dodaje vrijednost postojećim uslugama i pruža osjetno veći broj podloga – uključujući matirane ili sjajne laminirane površine, slojevite papire, plastične, PVC i druge obložene materijale – čime se pojednostavljuje radni proces, skraćuje vrijeme isporuke, smanjuju troškovi i još mnogo toga! 


Koje su ključne prednosti nove tehnologije digitalnih premaza sistema JETVARNISH 3DS, JETvarnish 3D i JETvarnish 3D Evolution?

   

   

Premazivanje digitalne i ofsetne štampe

Funkcija AIS SmartScanner

Visoka produktivnost

Prekrasni 3D gravirani efekti, vrhunska slika i luksuzna taktilna završna obrada

Premaz

Glave za štampanje kompanije Konica Minolta

Analiza troška proizvodnje, softverski paket i HubManager

Premazivanje i nanošenje folije s promjenljivim podacima

Privlačni 3D efekti

Digitalizacija lokalizirane UV dorade

Korištenje LED dioda za smanjenu potrošnju energije

Request Your Demo

One of our technical experts will demonstrate all the adavantages of digital varnish technology

Order Demo

shaping print to business.

Prokom is the Konica Minolta User Community where you can find market research, information and practical tools, which will help you become better informed, more productive and ultimately more profitable. At Prokom we believe it’s not just about what you make, it’s about what you make possible

Join Prokom