Završna obrada na presi

Otključajte potencijal veće produktivnosti i diferencijacije proizvoda

Povećajte profit, smanjite vrijeme proizvodnje i izdvojite svoj proizvod od ostalih – uz završnu obradu na presi


Osiguravanje kapaciteta za završnu obradu na presi omogućava vam da povećate profitne marže na poslovima štampanja uz istovremeno skraćivanje vremena produkcije, smanjivanje troškova rada, unapređenje kontrole kvaliteta, smanjivanje količine otpada i uštedu energije.

Iako je tradicionalno smatrana za naknadnu funkciju i usko grlo u proizvodnji, završna obrada se sada posmatra kao ključna faza u proizvodnji i način za izdvajanje proizvoda od ostalih i kreiranje dodatne vrijednosti. Nije neuobičajeno da završna obrada generira čak 40% troškova proizvodnje te da slaba kontrola kvaliteta u ovoj fazi uništi veliki dio dodatne vrijednosti.


Uz ažuriranja u tehnologiji digitalne produkcije, male i srednje štamparije su spoznale činjenicu da investiranje relativno malih iznosa u opremu za završnu obradu može dovesti do značajnih unapređenja produktivnosti i smanjivanja troškova. Rezultati iz nedavnog izvještaja o globalnim trendovima pokazuju da 48% ispitanika planira investiranje u opremu za završnu obradu te da 40% investira sredstva u daljnje poboljšavanje efikasnosti.

Šta je tačno ‘završna obrada na presi’?

Šta je tačno ‘završna obrada na presi’?

Završna obrada na presi je proces uvođenja usluga kao što su savijanje, šivenje kroz hrbat, bočno šivenje, tvrdi uvez, bušenje i druge postprocesne aktivnosti direktno na presu tako da se mogu obavljati u isto vrijeme kad i štampanje. Sada je dostupan veliki asortiman opreme za završnu obradu koja se povezuje direktno sa štampačima za digitalnu produkciju kako bi se ostvario taj cilj, 


Osiguravanjem tih usluga direktno na presi ne samo da se ostvaruju uštede u segmentu troškova rada nego se sprečavaju izostajanje stranica, neodgovarajuće razvrstavanje stranica i druge uobičajene greške. Time se omogućava štampanje izuzetno malih serija – čak i jednog primjerka – i proširuje se opseg usluga po rasporedu, od brošura do kataloga, priručnika i drugih projekata s velikim brojem stranica.


Završna obrada na presi u štamparskoj industriji donosi vam prednosti, uključujući:

  • Radno intenzivno postprocesiranje dovršava se u isto vrijeme kad i štampanje
  • Produkcija materijala s velikim brojem stranica u jednom prolazu
  • Besprijekorno uvezivanje, bez nedostajućih stranica i neodgovarajućeg razvrstavanja stranica


Kakav tok rada za završnu obradu na presi mi je potreban?

Kakav tok rada za završnu obradu na presi mi je potreban?

Digitalna završna obrada na presi ima niz različith tokova rada 

U svima njima je najvažnija automatizacija i time se naglašava ključni značaj in-line i near-line opreme s tim da je ponekad offline pristup relevantniji.


Kako biste, onda, trebali investirati? Kod završne obrade na presi (eng. inline), presa i oprema za završnu obradu su direktno povezane i blisko integrirane korištenjem ulaznih kontrola za upravljanje. To je rješenje za vas ako producirate definirani asortiman proizvoda u standardnim formatima kao što su uvezane brošure, izvještaji, kalendari i neukoričene stranice. Ukupna produktivnost digitalne prese s funkcijom završne obrade na presi određuje se prema brzini i efikasnosti komponenata za završnu obradu tako da je od ključnog značaja da one ne djeluju nepovoljno na nazivnu brzinu digitalne prese.


Tok rada za završnu obradu bez povezivanja (eng. offline) je više uobičajen kad štamparija ima potpun asortiman digitalne i ofset opreme, ali se njime povećavaju troškovi rada. Ponekad veća brzina opreme za završnu obradu koja radi bez povezivanja više nego kompenzira povećani angažman operatera. Sve ovisi o vrsti i količini poslova za koje trebate završnu obradu.


Za razliku od in-line i off-line obrade, tok rada near-line nudi veću fleksibilnost. U ovom slučaju nema fizičke veze između opreme, ali linija za završnu obradu zna koji su zahtjevi za svaki posao, preko tehnologije OMR (optičko prepoznavanje oznaka) ili direktnog interfejsa sa serverom prese za štampanje putem JDF-a. Time se liniji za završnu obradu omogućava da upravlja odštampanim materijalom s različitih presa i kreira revizorski trag, što je od ključnog značaja za personalizirane proizvode kao što su promotivni materijali za veliki broj ljudi ili transakcijski dokumenti.


Biranje odgovarajućeg toka rada za završnu obradu ovisi o razumijevanju ne samo vlastitog opterećenja već i o tome kako možete primjenjivati različita rješenja za završnu obradu radi unapređivanja efikasnosti i dodavanja vrijednosti kroz nove proizvode. Međutim, jedna velika prednost koju štamparije uglavnom previđaju i koja se kupcima ne prodaje na adekvatan način je završna obrada na presi.

Završna obrada na presi

Završna obrada na presi

Izdvojite svoj proizvod među ostalima i kreirajte jaku odanost klijenata

Završna obrada na presi znači da će vaši klijenti koristiti prednosti već završenih štamparskih proizvoda, kraćih rokova proizvodnje za složenije štamparske proizvode i ‘centralne prodavnice’ u kojoj se nudi sve iz jednog izvora.

Za manje štamparije i štamparije u okviru matičnih kompanija smanjenje količine posla koji se šalje drugima omogućava veću fleksibilnost i kontrolu u proizvodnji. (Dobar primjer takvog rada su W2P sistemi, koji obezbjeđuju stalni ali i nepredvidivi tok digitalnih kratkoročnih poslova na zahtjev, koji se ne mogu slati drugima i moraju se završiti unutar kompanije.)


U suštini, što više aspekata zadatka štampanja možete interno kontrolirati i nuditi na zahtjev, to će vaš rast biti veći i kreirat ćete bolju odanost klijenata.

Hardware
hardware icon
Hardver kompanije Konica Minolta za štampanje

Želite vrhunske performanse u produkciji digitalne štampe? Na pravom ste mjestu. Hardverske komponente kompanije Konica Minolta za produkcijsku štampu i ured predstavljaju mjerilo u branši uz uređaje koji osiguravaju revolucionarni kvalitet kolor slika, izuzetnu brzinu crno-bijele štampe, opcije završne obrade prilikom kreiranja materijala naklonjene kvalitetu kako bi se zadovoljile vaše složene specifikacije za zadatke i još mnogo toga. Bez obzira na veličinu ili područje specijalizacije vaše kompanije, naši uređaji za štampu vam omogućavaju da izgradite infrastrukturu za štampanje, upravljate digitalnim sadržajem, instalirate vrhunske mjerne instrumente i istražujete druga rješenja dizajnirana za temeljitu promjenu vašeg toka rada.

Software
software icon
Softverski proizvodi kompanije Konica Minolta

Istražite bezbrojne različite načine na koje softverski proizvodi kompanije Konica Minolta mogu unaprijediti vaše operacije. Konica Minolta rješava probleme vaše kompanije, uklapa se u različite stilove rada i nudi softverska rješenja koja odgovaraju na potrebe vaše branše. Uz davanje prioriteta vašim potrebama u svakom trenutku, Konica Minolta zadovoljava softverske zahtjeve čak i najzahtjevnijih globalnih organizacija. Korištenjem sistema možete kontrolirati troškove svih štampanih ili kopiranih izlaznih materijala, kreirati napredne sigurnosne mjere kako biste se pobrinuli da povjerljivi dokumenti ne padnu u neovlaštene ruke i još puno toga.

Usluge
service icon
Uvijek vama na usluzi

Naše iskusno i stručno specijalizirano osoblje će odgovoriti na sva vaša pitanja i pokazati vam kako da koristite proizvod. Naše službe djeluju u vašu korist, u okviru sistema podrške koji je dizajniran tako da vi i vaša kompaniji u potpunosti iskoristite sve prednosti naših rješenja. Nudimo cijeli spektar različitih usluga, uključujući optimizirane usluge štampanja uz kombiniranje vaših konsultantskih aktivnosti; implementaciju hardvera i softvera; upravljanje tôkom rada kako biste smanjili trošenje dokumenata; te pametne sigurnosne usluge kako biste održali bezbjednost poslovanja.

Vaša kompanija će također imati brojne raznovrsne druge koristi, uključujući:

   

   

Povećane profitne marže

Mogućnost da se ponude rješenja “sve u jednom”

Uštede energije

Manje postavljanja uređaja

Veća fleksibilnost u proizvodnji

Unaprijeđena kontrola kvaliteta

Manje otpada

Manji troškovi rada

Kraće vrijeme produkcije

shaping print to business.

Prokom is the Konica Minolta User Community where you can find market research, information and practical tools, which will help you become better informed, more productive and ultimately more profitable. At Prokom we believe it’s not just about what you make, it’s about what you make possible

Join Prokom