Štampanje naljepnica: pripremite se još danas za tržišta sutrašnjice

Digitalna proizvodnja naljepnica priprema vas za budućnost. Bez napornog rada i rizika.

Digitalna tehnologija – dozvola za štampanje naljepnica?


Digitalna proizvodnja naljepnica je u porastu. Kako biste iskoristili taj rast, uživajte u novim prednostima digitalne obrade i osigurajte profitabilnost analogne opreme tokom tranzicije zahvaljujući komplementarnom pristupu kompanije Konica Minolta uslugama štampanja.

Profesionalno odštampane naljepnice danas predstavljaju velik posao. Vrlo velik. Kompanije imaju potrebu identificirati i razlikovati svoje proizvode i robne marke, prilagođene naljepnice mogu se upotrebljavati na uzbudljive nove načine, a količina odštampanih kvadratnih metara u sektoru u prethodnim se godinama gotovo udvostručila. Čak i u ovoj internetskoj eri, dizajn naljepnica igra iznimno važnu ulogu u prihvaćanju proizvoda. Naljepnica ili oznaka na boci ili ambalaži odražava poruku i identitet robne marke. 


Najnovije brojke instituta za istraživanje tržišta Smithers Pira pokazuju kako je broj odštampanih kvadratnih metara u sektoru porastao s 4 milijarde 2014. na 7 milijardi 2017. godine. 


Šta je štampanje naljepnica? 

Danas svijet maloprodaje, trgovine, industrije ili distribucije ne bi mogao funkcionirati bez naljepnica. Zajedno sa šarenim ilustracijama možemo ih pronaći na gotovo svim proizvodima koje kupujemo na maloprodajnim mjestima, u apotekama, prodavnicama kućanskim potrepštinama, čak i u hipermarketima i vrtnim centrima izvan grada – bez obzira na to jesu li proizvodi zapakovani u bocama, spremnicima, teglama, posudama, na odlagačima ili drugim kontejnerima, umotani u folije ili postavljeni direktno na proizvode kao što su kosilice, teniski reketi, roba ili mašine. 


Naljepnice su ključna stavka pomoću koje možete identificirati i oglašavati raznu robu, ali i prikazivati ključne ili zakonski propisane informacije za korisnike, npr. masu ili volumen, detalje za kontakt dobavljača ili proizvođača, liste sastojaka ili sadržaja te eventualno informacije o skladištenju, rukovanju, zdravom načinu konzumacije, upotrebe ili pak sigurnosne informacije. 


Osim toga, danas gotovo sve naljepnice sadrže i barkod – uzorak crno-bijelih linija koje očitavaju skeneri za potrebe identificiranja i zaračunavanja artikala na računu. Raznovrsne naljepnice s barkodovima se koriste u proizvodnji, rukovanju, otpremi i distribucijskim sektorima za primjene poput automatizacije sklopova i fabričkih pogona, identificiranje dijelova i komponenti te u području praćenja i mogućnosti praćenja kroz čitav lanac snabdijevanja. 


Zahvaljujući novim inovacijama na području naljepnica u prethodnim je godinama porastao broj posebnih vrsta naljepnica za interakciju s mobilnim telefonima i pristup web lokacijama, pružanje dodatnih informacija o potrošačima, učestvovanje u takmičenjima, igranje igara ili uključivanje u društvene mreže. Neke su naljepnice jedinstveno varijabilne ili prilagođene. 


Ukratko, naljepnice su postale ključna komponenta svakodnevnog modernog života, u ovom ili onom obliku.  Ne iznenađuje stoga kako su raznovrsne naljepnice jedan od najbrže rastućih sektora u industriji štampe, a u kombinaciji s fleksibilnom ambalažom tokom prethodnih 30 godina ostvaruju rast od oko 4 – 6 % na svjetskom nivou (trenutni rast je procijenjen na 4,7 %) te gotovo uvijek rastu brže od BDP-a. Na globalnom nivou, naljepnice se proizvode u izrazito specijaliziranom štamparskom sektoru koji trenutno generira promet na nivou od preko 60 milijardi USD. 

Prednosti štampanja naljepnica

Prednosti štampanja naljepnica

Digitalni štamparski uređaji za naljepnice

Sektor štampanja naljepnica porastao je u toj mjeri da je broj novih digitalnih štamparskih uređaja za naljepnice sada blizu 30 % svih mašina za štampanje širom svijeta; krajem 2015. u djelatnosti izrade naljepnica u pogonu je bilo preko 3000 digitalnih mašina za štampanje naljepnica. 


U projekcijama za budućnost, predviđa se kako će udio novih digitalnih štamparskih mašina za naljepnice do 2020. na godišnjem nivou dosegnuti gotovo 40 % ili više. 


S obzirom na te procjene, ukupna vrijednost digitalno odštampanih naljepnica danas se smatra većom od same vrijednosti troška štampe. Procjene pokazuju da, iako digitalno štampanje naljepnica trenutno predstavlja svega 3 do 5 % od ukupne štampe naljepnica s obzirom na količinu, predstavlja 15 do 18 % ili više od ukupne štampe s obzirom na vrijednost. 


Brojne prednosti tog rastućeg sektora uključuju:


Tok rada bez zastoja 

Besprijekoran radni proces postao je jedan od ključnih elemenata uspješne digitalne proizvodnje naljepnica. Smanjuje količinu grešaka i papirologije, skraćuje vrijeme reakcije te omogućava kontinuirano ažuriranje informacija o korisnicima i proizvodnji, ali i skraćuje vrijeme isporuke. 


Učinkovitost troškova 

U poređenju sa standardnim štampanjem naljepnica, u digitalnim procesima ne koriste se štamparske ploče niti bilo kakvi materijali za izradu ploča, hemikalije ili procesi niti se zahtijevaju dodatni vremenski intervali, zbog čega ćete uštedjeti novac. 


Prednosti za proizvodnju 

Za vlasnika robne marke, mogućnost smanjenja ili otklanjanja potrebe za skladištem naljepnica, skraćivanje vremena do utrživosti i povećanje učinkovitosti lanca snabdijevanja mogu biti poticajni razlozi za prelazak na digitalnu proizvodnju naljepnica. Zanimljive su i mogućnosti brze proizvodnje, brze provjere i testnog oglašavanja naljepnica. 


Marketinške mogućnosti 

Nove dodane vrijednosti i marketinške mogućnosti za vlasnike robnih marki – bez obzira na veličinu kompanije ‒ postale su fokusna točka za korisnike naljepnica u današnjem sve konkurentnijem okruženju. Postoje brojni primjeri digitalnih rješenja za štampanje koja omogućavaju jednostavnu izradu brojnih verzija ili varijacija, varijabilnih dizajnerskih slika, prilagođenih naljepnica, masovnih prilagođavanja, novih promotivnih mogućnosti te čak i regionalnih, sezonskih ili naljepnica za posebne događaje. Te marketinške mogućnosti digitalnim proizvođačima naljepnica nude potencijal za dodanu vrijednost i veću profitabilnost. 


Okoliš i održivost 

Nema nikakve sumnje da su okoliš i održivost u posljednje vrijeme postali važne teme. Proizvodnjom tačno potrebnih količina umjesto određenog postotka viškova, digitalnim štampanjem se smanjuju količine štampanog otpada. Za razliku od drugih postupaka štampanja, kod digitalnog štampanja se ne koriste hemikalije, voda niti materijali za izradu ploča. 


Sigurnost brenda 

Relativno novo, ali sve veće područje digitalnog dizajna i štampanja s najnovijim softverskim rješenjima sastoji se od uključivanja zaštićenih dizajnerskih pozadina i posebnih funkcija, varijabilnih slika, mikro-teksta, funkcija protiv kopiranja i brojnih drugih funkcija.  


Kontrola i praćenje 

Zahvaljujući tome što je digitalne naljepnice moguće štampati pojedinačno, štampači mogu izrađivati kodirane ili sekvencijalne naljepnice, izrađivati skrivene kodove usklađene s onim vidljivima te osigurati izmjenu kodova koji se mogu koristiti pomoću pametnih telefona – nudeći pritom nove mogućnosti za kontrolu i praćenje naljepnica. 

Zašto digitalno štampanje naljepnica kreira nove poslove

Zašto digitalno štampanje naljepnica kreira nove poslove

Nove mogućnosti

Digitalno štampanje naljepnica donosi više posla za konvencionalne prijelazne štamparske uređaje, istovremeno otvarajući nove mogućnosti za manje serije i u rubno podržanim tržištima folija, za ovojnice i fleksibilne elemente. Oko 14 % proizvođača naljepnica koji su investirali u digitalne štamparske uređaje sada proizvodi i profitabilne manje serije iz područja fleksibilne ambalaže – vrećice, torbice, cijevi, poklopce za lonce, omote, torbe i fleksibilne elemente – iako su krenuli isključivo s izradom naljepnica.

Štampanje naljepnica

Štampanje naljepnica

Tehnologija budućnosti spaja se s prednostima sadašnjosti

Konica Minolta nudi jednostavan paket kvalitetnog softvera i hardvera koji vam omogućava uživanje u svim prednostima nove digitalne tehnologije, bez potencijalno negativnih efekata tranzicije.


Dizajnirali smo ga tako da vam ponudi tehnologiju budućnosti – bez žrtvovanja prednosti sadašnjosti.

Hardware
hardware icon
Pređite s analogne na digitalnu štampu – bez napora

Najnovija istraživanja sektora pokazuju kako su najznačajnije „bolne tačke” poslovanja proizvođača naljepnica vrijeme isporuke te pronalazak kvalificiranih rukovaoca štamparskim uređajima. Ako tražite jedinstveno rješenje za otklanjanje tih „bolnih tačaka”, način za jednostavno prebacivanje svoje kompanije s konvencionalne na digitalnu proizvodnju naljepnica, otvaranje ogromnim novim digitalnim tržištima i izradu malih serija kvalitetnih naljepnica uz brzinu i fleksibilnost kojima ćete impresionirati svoje kupce, AccurioLabel 190 je digitalni štamparski uređaj za vas.

Software
software icon
Vi obavljate štampanje. Pustite da mi izvršimo raspoređivanje.

Radni proces zasnovan na PDF datotekama i bogat skup funkcija AccurioPro Label Impose čine impresivnim alatom. Softver korisnicima omogućava upravljanje širokim rasponom zadataka u pripremi štampe s jedne upravljačke stanice, ali i jednostavno kombiniranje s hardverom AccurioLabel 190, što ga čini savršenim dodatkom štamparskim uređajima za naljepnice kompanije Konica Minolta. Dio koji nedostaje vašoj slagalici za digitalno štampanje naljepnica. Jedini softver za digitalno štampanje naljepnica koji će vam ikada trebati.

Usluge
service icon
Uvijek vama na usluzi

Naše iskusno i stručno specijalizirano osoblje će odgovoriti na sva vaša pitanja i pokazati vam kako da koristite proizvod. Naše službe djeluju u vašu korist, u okviru sistema podrške koji je dizajniran tako da vi i vaša kompaniji u potpunosti iskoristite sve prednosti naših rješenja. Nudimo cijeli spektar različitih usluga, uključujući optimizirane usluge štampanja uz kombiniranje vaših konsultantskih aktivnosti; implementaciju hardvera i softvera; upravljanje tôkom rada kako biste smanjili trošenje dokumenata; te pametne sigurnosne usluge kako biste održali bezbjednost poslovanja.

Sve funkcije koje trebate (i jedna ili dvije dodatne)

Moćnu mješavinu softverskih i hardverskih rješenja kompanije Konica Minolta izradili smo imajući na umu jedan cilj: omogućavanje jednostavnog prelaza vašoj kompaniji s analogne na digitalnu obradu, snažno pozicioniranje vaše štamparije na strani rastućih dobiti od dizajniranja naljepnica i uživanje u maksimalnim prednostima i dodatnoj vrijednosti digitalne obrade. 


Zahvaljujući naših funkcijama, svojim klijentima ćete moći ponuditi personalizaciju, smanjene radne troškove, pojednostavljivanje rada i jednostavnu, prilagođenu verziju prelaska na digitalnu obradu. Možete im ponuditi manje serije, fleksibilna vremena isporuke i još mnogo toga. Istovremeno, vaši pouzdani analogni štamparski uređaji će nastaviti da obavljaju svoj dio posla. Ukratko, naše funkcije će vam omogućiti da uživate u svim prednostima nove tehnologije, ali i da istovremeno za vrijeme prelaza zadržite profitabilnost svog postojećeg analognog pogona. Koje su to funkcije? Prednosti naših proizvoda za digitalno štampanje naljepnica za vašu kompaniju:

   

   

Boje se obrađuju uz rezoluciju od 1.200 dpi x 8 bita uz 256 gradacija izraženih u 1 pikselu

Tehnologija za kontrolu gustoće slike

Nije potrebno prethodno premazivanje medija

Operacija se izvršava intuitivno praćenjem uputa na ekranu; nema potrebe za opsežnom obukom korisnika

Mogu se odabrati brzine u minuti od 18,9 m, 13,5 m i 9,45 m radi usklađivanja s medijima koji se koriste

Tehnologija Simitri® HD E toner

Zadaci kao što je podešavanje boja koji su vremenski veoma zahtjevni na analognoj opremi sada se izvršavaju u nekoliko sekundi

Trodimenzionalna hibridna struktura koja obuhvata funkcionalne polimere osigurava visoke performanse za sve vrste medija

shaping print to business.

Prokom is the Konica Minolta User Community where you can find market research, information and practical tools, which will help you become better informed, more productive and ultimately more profitable. At Prokom we believe it’s not just about what you make, it’s about what you make possible